25 april 2024

Hoe breng je een aanrijbeveiliging aan?

Bescherming tegen botsingen wordt toegepast om schade of letsel als gevolg van de beweging van personen en voertuigen te voorkomen. Met de juiste toepassing en voorzorgsmaatregelen kan de schade worden beperkt of zelfs worden voorkomen. Bij het optimaliseren van de veiligheid in een magazijn, een industrieel gebouw of een distributiecentrum komt veel kijken. Bescherming tegen aanrijdingen is slechts één van de aspecten van dit proces. Er zijn talloze mogelijkheden, afhankelijk van de situatie, daarom volgen in de volgende alinea’s enkele tips om in gedachten te houden bij het toepassen van zowel aanrijbeveiliging buiten als binnen. Lees verder!

Schaf de juiste aanrijbescherming aan

Zorg ervoor dat de aanrijbescherming die je aanschaft past bij het verkeer waarin het voertuig zich zal bevinden en bij de impact die het zal ondervinden. De ernst van de impact hangt af van hoe zwaar het voertuig is en hoe snel deze rijdt. Met andere woorden, in een omgeving waar heftrucks met hoge snelheid zullen rijden, moet je ervoor zorgen dat de bescherming die je aanschaft robuust is. Je kunt bijvoorbeeld een enkele, dubbele of zelfs driedubbele vangrails kopen. Als het jouw bedoeling is om mensen buiten een bepaalde risicozone te houden, dan zijn veiligheidsbarrières een zeer geschikte oplossing.

Zones en positie analyseren

Pas aanrijbescherming toe waar die effectief nut heeft. Door het opstellen van een risico-analyse krijg je een goed inzicht in waar aanrijbeveiliging voor extra veiligheid kan zorgen. Aanrijdbeveiliging biedt extra veiligheid op veel verschillende soorten locaties. Denk hierbij aan gangen met stapelrekken, rijbanen en kruispunten voor vorkheftrucks, laadperrons, machineparken en parkeerplaatsen. Naast het definiëren van de zones moet de aanrijdbeveiliging op de juiste plaats binnen deze zone worden geplaatst. De veiligheidstoepassingen kunnen zich in de juiste zone bevinden, echter kan een verkeerde positie binnen deze zone ervoor zorgen dat de toegevoegde waarde ervan nauwelijks aanwezig is.

Logistieke en productieprocessen

Veiligheid primeert op timing en winstmarges, daar is geen twijfel over mogelijk. Op de meeste plaatsen binnen (en ook buiten) het bedrijfsgebouw vormt dit geen probleem. Maar om de veiligheid te verhogen kan het nodig zijn het bestaande logistieke of productieproces op bepaalde punten aan te passen. Dit hoeft in de meeste gevallen de efficiëntie natuurlijk niet in de weg te staan. In overleg met de mensen die op dit gebied werkzaam zijn, kan je samen zoeken naar een harmonieuze oplossing.

De omgevingsfactoren

In tegenstelling tot zijn stalen tegenhanger is kunststof aanrijbescherming het materiaal bij uitstek in de levensmiddelen-, farmaceutische en technische industrie, waar het bestand moet zijn tegen chemicaliën als oliën en alkaliën, extreme omgevingstemperaturen en alle weersomstandigheden. Dit zorgt er dan ook nog automatisch voor dat er geen oxidatie en corrosie optreedt, wat een enorm pluspunt is in termen van hygiëne.

Ervaringen van de werkvloer

De meest accurate en waardevolle feedback die je kan krijgen komt van mensen die dagelijks op de werkvloer aanwezig zijn. Zij kunnen je het beste een duidelijk inzicht geven in hoe bepaalde processen werken en waar dan de eventuele bijbehorende risico’s liggen. Heb je een preventieadviseur? Betrek hem/haar dan bij de aanschaf van aanrijdbeveiliging en veiligheidsbarrières. De preventieadviseur kan jou bovendien ook een risicoanalyse bezorgen, wat erg nuttig is bij de aankoop van aanrijbeveiliging en veiligheidshekken.